Roughly honest, like nature...

wwww.gearmag.hu

Olang Sappada túrabakancs

Tartós teszt / 2011-03-20

Írta: Talabér Ildikó „Nosee”

Középkategóriás bakancs, „Skywalk” talp, Olantex membrán, velúrbőr felsőrész és egy betört láb. Röviden és tömören, de kezdjük az elején…

Korábban trekking cipőben jártam a terepet, majd a lábam kényelmére gondolva arra az elhatározásra jutottam, hogy nekem is be kellene szereznem egy bakancsot. A vásárláskor kértem egy kis segítséget, hogy megvegyem életem első párját. Nem voltak nagy igényeim, kényelmes legyen, nyugodtan gázolhassak a patakokban, és természetesen ne is legyen túl drága! Így került hozzám az Olang Sappada bakancs, és ezzel végre én is bekerültem az „igazi” túrázók körébe.

Az Olang Sappada B kategóriás, könnyű túrákra ajánlott bakancs. Magas szárú, talpa alacsony, alul nem fut körbe oldalgumírozás, ezért a terep viszontagságait kevésbé bírhatja. Viszonylag vékony velúrbőrrel rendelkezik (~2 mm), mely több részből van összevarrva. Felső fűzőkampói nem mozgathatók, ami a betörésnél nehézséget okozhat. 

Olang Sappada bakancs

Olang Sappada bakancsTermészetesen először a városban próbáltam ki, és mihelyt már elegem lett az aszfalt koptatásából a hegyekbe indultam. Először persze nem menekülhettem a fájós láb élményétől, de aztán a második, harmadik, és ∞ után már elgondolkodtam, hogy ki tör be kit? Végül a bakancsom győzött és a lábam minden adandó alkalommal csak úgy sajgott. A drogériák hű vásárlója lettem és rájöttem, hogy ragtapaszból sohasem elég! Igen, és most jöhet a kérdés, hogy nem kicsit vettem-e? Nem! Direkt a nap végén, több órás gyaloglás után mentem bakancsot próbálni, és vastag zokni is volt rajtam. A választáskor azt is megnéztem, hogy a lábam mellé még egy ujjam is befér a bakancsba. Szóval nem itt kell keresnünk a probléma gyökerét.

További kellemetlenség a fűzőkampóval adódott. A használat elején a bakancs belső oldalán a kampók kihajlottak. Nem tudtam mire vélni a dolgot, de szerencsére még garanciára megcsinálták, és innentől kezdve ezzel nem is volt gondom.

Olang Sappada bakancs

Nemcsak a lábam, de az Olantex membrán (melyről sokat elmond, hogy a gyártó semmit nem közöl róla!) is hamar megadta magát. Ekkor előírásszerűen leimpregnáltam a velúrbőrt. Egy darabig bírta is, pontosan a túra elején még a patakot túlélte, de az esőt vagy a havat már nem igen kedvelte. Aztán ahogy csónakáztam a bakancsomban azon gondolkodtam, hogy mit is lehetne vele tenni. Újból vettem az impregnálót és lekentem vele a bakancsot, de sajnos újra és újra beázott. Így nem volt más hátra, mint bőrzsírral lekezelni. Ugyan sötétebb lett a színe, és a légáteresztő képességéből is veszített, de fontosabb volt, hogy a lábam száraz maradjon! Szépen lekezeltem zsírral, ahogy azt már a bakancsápolós cikkben leírtuk. Gondoltam, hogy ezzel el is van intézve az ügy. Ugyan tényleg érezhetően jobb lett, már nem egy tó volt a bakancsomban, hanem csak egy kis nedvesség. De továbbra is beázott, ami a komfortérzetemet jelentősen csökkentette.

Olang Sappada bakancs

Hogy előnyeit is említsem, a „Skywalk” talp még mindig bírja, nem csúszkál, így biztonságosan lépkedhetek. A bakancs belső anyaga sem szakadt ki - de én már egy számmal kisebb cipőt hordok –, azonban a bélése nem túl vastag, kifejezetten kemény a sarkánál.

Olang Sappada bakancs

Két és fél éves küzdés után nem volt mit tenni, mint lecserélni a lábbelit. Utcára, rövidebb túrákra még mindig használom, és ekkor is igyekszem a pocsolyákat kikerülni. Hosszabb utakra azonban már a Meindl Engadin Lady-jét választottam útitársul.

Olang Sappada bakancs

Verdikt: Egy középkategóriás bakancstól ne várjunk csodát, de a vízállóságot és a kényelemet úgy gondolom, joggal követelhetjük magunknak. Az ára megfizethető és a talppal sem lesz gondunk, de egy jó tanács: ha ezt a bakancsot választjuk, túrázásra mindig vigyünk magunkkal sebtapaszt, és a csere zoknit se felejtsük otthon! Igazából viszont nagyon nem ajánlom az Olang Sappadát!
 

Szerintünk: 60%